søndag 8. juni 2014

En ny vår


Sommeren er godt i gang her i lavlandet, alle trekkfuglene har kommet og er godt i gang med hekkesesongen. Meisene og en del andre har allerede unger ute av redet.

Reiser man derimot opp mot tregrensa er situasjonen litt annerledes. Det blir på en måte å skru kalenderen noen knepp tilbake. Her ligger fortsatt mye snø i fjellet og bjørka har såvidt fått museører.

Tilbrakte et par dager inne i fjellbjørkeskogen på Rauland tidligere i uken. Et yrende liv med mange arter som nå er igang med revirhevding og forberedelser til hekkesesongen.

Starter med blåstrupa, en fantastisk vakker fugl med ditto sang som mest sannsynlig har tilbrakt vinteren i asia. Nå har den tilbakelagt en utrolig strekning for å få fø opp sine unger her i øvre Telemark, imponerende!







Gjøken er en annen karakterart her oppe. På konstant speiding etter vertsfamilier den kan legge eggene sine i. Med  god planlegging, kamuflasje og lokking er det mulig å få denne sky fuglen på fotohold.





Gulerla finnes også her inne, liker seg i bjørkebeltet med myrdrag som det er flust av i området.



En annen art som ser ut til å ta seg opp er trana, så flere stykker og på et jorde i nærheten av hytta gikk to voksne sammen med to små kyllinger. Gledelig med arter som er i fremgang!



En art som det dessverre blir mindre av er lirypa, før kunne man ikke unngå å støkke opptil flere kull når man gikk innover fjellet, idag er det ikke lengre noen selvfølge å møte på denne vakre fuglen. Et par gikk imidlertid i myrkanten langs veien, det var mye trær mellom fotograf og ryper men det ble noen bilder fra bilen der det var åpning i greinverket.



Ja våren er en fantastisk tid, så når man har mulighet til å oppleve den to ganger på rad må man gripe sjansen...